DIETA WEGAŃSKA
Weganizm to jedna z odmian radykalnego wegetarianizmu, która zakłada wykluczenie z jadłospisu mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym jaj i nabiału. Weganizm zakłada spożywanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego. U podstawy piramidy żywieniowej wegan znajdują się produkty na bazie zbóż, takich jak: pszenica, ryż, żyto, proso, owies, oraz owoce i warzywa. Środkowy poziom piramidy stanowią rośliny strączkowe, orzechy, grzyby, rośliny oleiste (siemię, nasiona słonecznika, sezam oraz pestki dyni) jak również glony morskie. W tej grupie można znaleźć również zamienniki mleka krowiego czy koziego, tj. mleko roślinne – np. sojowe lub ryżowe, a także sera, który można zastąpić tofu (serem twarogowym otrzymywanym z mleka sojowego).
PRZYKŁADOWE MENU
Śniadanie | Przekąska | Obiad | Przekąska | Kolacja |
---|---|---|---|---|
Bezjajeczny i bezmleczny naleśnik z mąki kasztanowej z musem owocowym i migdałami, mix owoców | Koktajl na bazie mleka ryżowego, nasion lnu, banana, soku pomarańczowego i jarmużu | Pieczony burger z czerwonej soczewicy, buraka i nasion dyni. Pieczona kasza z warzywami i sałatka na bazie kiełków rzodkiewki | Kanapka z pastą z pieczonej marchwi i imbirem | Owsianka bananowo-kokosowa z wiśniami, siemieniem lnianym i wiórkami kokosowymi posypana gorzką czekoladą |