DIETA SIRT

Dieta Sirt została stworzona przez Aidana Googginsa i Glena Mattena. Dieta wykorzystuje produkty sirtuinowe i przeciwutleniacze które mają działanie odmładzające i aktywujące geny szczupłej sylwetki- a więc wszystko, co opóźnia procesy starzenia organizmu.

  • Dieta składa się z trzech etapów:

    FAZA I, ETAP I: 1-3 dzień diety. Wartość odżywcza: max 1000 kcal/dziennie, w tym: 3 soki sirtuinowe 1 posiłek stały;

    FAZA I, ETAP II: 4-7 dzień diety. Wartość odżywcza: max 1500 kcal/dziennie, w tym: 2 soki sirtuinowe 2 posiłki stałe;

    FAZA II: 8-21 dzień diety. Wartość odżywcza: brak wytycznych, w tym: 1 sok sirtuinowy 3 posiłki stałe.

PRZYKŁADOWE MENU

Etap I Faza I Etap II Faza I Etap I Faza I Etap II Faza II

1. Marchwiowo-jabłkowy sok sirtuinowy z matchą

2. Malinowy sok sirtuinowy z avocado na bazie zielonej herbaty

3. Orzeźwiający sok sirtuinowy z ananasem i jagodami goi

4. pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie z kolorową sałatką i kaszą gryczaną białą

1. Kokosowy sok sirtuinowy z mango, malinami i matchą

2. Jabłkowy sok sirtuinowy z avocado omlet z jarmużem i mozarellą podany z pomidorem i rucolą

3. Sirtuinowy sernik waniliowy ze śliwkami podany z sałatką z rucolą, truskawkami i fetą

1. Sok sirtuinowy ze śliwek i winogron z matchą

2. Jajko w koszulce na sałatce z selera naciowego, pieczywo razowe

3. Makaron gryczany z indykiem i warzywami w sirtuinowym sosie podany z ogórkami małosolnymi

4. Pieczone warzywa z dodatkiem tofu i orientalnym dressingiem

Cynamonowy sok sirtuinowy z jabłkiem, matchą i marchwią

2. Omlet ze szparagami i szynka podany z twarożkiem

3. Sałatka z kaszą gryczaną, cebulą czerwoną, papryką i pietruszką

4. Makaron razowy z marchewką, fasolą, oliwkami i kaparami