DIETA NISKI IG

Została zapoczątkowana przez francuskiego pracownika działu rozwoju i badań jednego z amerykańskich koncernów, Michela Montignaca, który zbierał wszystkie informacje na temat żywienia i zachorowalności na cukrzycę. Za głównego winowajcę otyłości w metodzie Montignaca zostały uznane węglowodany – przede wszystkim te, które gwałtowanie podnoszą poziom cukru we krwi.

PRZYKŁADOWE MENU

Śniadanie Przekąska Obiad Przekąska Kolacja
Ziołowa pasta mięsna, pieczywo razowe, pomidorki chery, rzodkiewka, papryka, kalarepka. Paleo tarta z brokułami, łososiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. Roladka z indyka faszerowana boczniakami i szynką parmeńską na sosie pieczarkowym, frytki warzywne, sałatka z kiszonych ogórków z cebulką, papryką konserwową, natką pietruszki i oliwą. Hummus z czarnuszką, pumpernikiel. Pieczone pomidorki chery, blanszowany jarmuż i chipsy z kalarepki. Pieczona cukinia zbolońską lawą na sałatce z czarnej soczewicy z papryką, rukolą, suszonymi pomidorami, papryką i natką pietruszki